Hozzávalók ugyanaz, mint a diós és mákos patkónál
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 2 egész tojás, 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, pici só.
A megkelt tésztát nem 4 cipóba, hanem 30 db kis golyóba osztjuk, ovális alakra nyújtjuk ki. A töltelékkel megkenjük a széleit - 1/2 cm-t szabadon hagyva - patkó alakú kifliket formálunk belőle, végeit befelé hajtva. Kelesztése, kenése ugyanúgy történik, mint a patkóé.
Diós-, mákos patkónál a következő volt:
Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 2 nagyobb vagy 4 kisebb cipót formálunk belőle. Ha hosszúkásra akarjuk készíteni, téglalap alakúra, ha patkó formára, akkor oválisra nyújtjuk, 1/2 cm vastagságúra. Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva, összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen.
Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással megkenjük , és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát hűtjük, attól lesz a színe márványos. Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával gyengén megszurkáljuk, nehogy felrepedjen, és forró sütőben 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk.
Diótöltelék: 30 dkg dióbél, 20 dkg porcukor, 10 dkg finom édes morzsa, citromhéj, 10 dkg mazsola vagy apró kockákra vágott birsalmasajt.
3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.
Máktöltelék: 30 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 3 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor vagy citromhéj, 5 dkg dara vagy liszt.
A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát vagy birsalmasajtot.