Nagyi finomságai

Receptek

  • Kígyórétes
    Kígyórétes
  • Pozsonyi kifli
    Pozsonyi kifli
  • Diós és mákos patkó (bejgli)
    Diós és mákos patkó (bejgli)
  • Kevert linzer
    Kevert linzer
  • Női szeszély
    Női szeszély

Címkék

anyós szelet (1) bejgli (1) cseresznyés lepény (1) dió- vagy mogyorólepény (1) diós-mézes csavart kalács (1) diós és mákos patkó (1) kakaós lepény (1) kevert linzer (1) kígyórétes (1) Kinder bueno (1) kókusztekercs (1) lekváros lepény (1) lekváros lepény 2. (1) meggyes lepény (1) meggyes tejszínes kocka (1) női szeszély (1) pozsonyi kifli (1) sü (1) sütemény (15) Címkefelhő

A jó sütit mindenki szereti

 ruha.png

Keresés

Diós és mákos patkó (bejgli)

Diós és mákos patkó (bejgli)

›
Diós és mákos patkó (bejgli)

2018/12/25 : Ormánsági História Szólj hozzá!

Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 2 egész tojás, 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, pici só.

10585d87dc38ae7.jpg

Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 2 nagyobb vagy 4 kisebb cipót formálunk belőle. Ha hosszúkásra akarjuk készíteni, téglalap alakúra, ha patkó formára, akkor oválisra nyújtjuk, 1/2 cm vastagságúra. Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva, összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen.
Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással megkenjük , és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát hűtjük, attól lesz a színe márványos. Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával gyengén megszurkáljuk, nehogy felrepedjen, és forró sütőben 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk.

Diótöltelék: 30 dkg dióbél, 20 dkg porcukor, 10 dkg finom édes morzsa, citromhéj, 10 dkg mazsola vagy apró kockákra vágott birsalmasajt.
3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.

Máktöltelék: 30 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 3 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor vagy citromhéj, 5 dkg dara vagy liszt.
A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát vagy birsalmasajtot.


Ha vegyesen készítjük dió- és máktöltelékkel, a töltelékek fele mértékét vesszük. Minkét tölteléket hidegen kenjük a tésztára.

Mikor reped meg a patkó tésztája? Ha a tésztát puhára készítettük, túl sok tejjel; ha a töltelékben sok a cukor;ha túl sok a töltelék; ha meleg helyen túlkelt a tészta, vagy ha a sütő nem volt elég forró.

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Kevert linzer Kevert linzer
  • Női szeszély Női szeszély
  • Dió- vagy mogyorólepény Dió- vagy mogyorólepény
  • Diós-mézes csavart kalács (ünnepi asztalra) Diós-mézes csavart kalács (ünnepi asztalra)
  • Meggyes tejszínes kocka Meggyes tejszínes kocka

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyifinomsagai.blog.hu/api/trackback/id/tr9714513884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard